Wat snoei je in het najaar? En hoe?

De vijver schoonmaken, hoe doe je dat?

Het najaar en de tuin

Heel Holland Woont

De vijver schoonmaken, hoe doe je dat?

Heb je een vijver in de tuin? Weet dan dat ook de vijver onderhoud nodig heeft om deze mooi te houden en, zeker niet onbelangrijk, om de biodiversiteit in stand te houden.

Allereerst is het goed om te bedenken wanneer je de vijver schoonmaakt. Bij schoonmaken denk je gauw aan het voorjaar, maar voor de vijver is het echt het beste als je dit in het najaar doet. In het voorjaar komt al het leven weer langzaam op gang en wil je dit niet te veel verstoren. Heb je het niet gedaan in het najaar, doe het dan in het vroege voorjaar (maart) zodat je het op gang komende leven
niet onnodig verstoort.

Zoals alles in het najaar tot rust komt, doet de vijver dit ook. De vissen zakken wat dieper naar de bodem en ook andere beestjes overleven in de winter in de modder onderin. Ga dus voorzichtig te werk!

VISSEN UIT DE VIJVER
Schep de vissen uit de vijver en vul een speciekuip met water zodat de vissen daar rustig in kunnen verblijven tijdens de schoonmaak.

BLADEREN VERWIJDEREN
Alle blad wat in de vijver ligt kan verwijderd worden met een hark of schepnet. Blijf dit doen totdat alle blad van de bomen verdwenen is. Bladeren zakken uiteindelijk naar de bodem en zorgen ervoor dat er een sliblaag op de bodem komt. Deze sliblaag is heel voedselrijk, bacteriën verteren de boombladeren en geven hierbij allerlei stikstofverbindingen en fosfaat af aan het vijverwater. Op den duur wordt het water het zo voedselrijk, dat de waterplanten de voedingsstoffen niet meer allemaal uit het water kunnen opnemen bij hun groei. De vijver zal dan last krijgen van alggroei: draadalgen of groen vijverwater…

Bladeren in de vijver kun je natuurlijk voorkomen door een fijnmazig net te spannen boven de vijver. Misschien iets om te doen in de herfstmaanden.

ALGEN VERWIJDEREN
Met een hark kun je zoveel mogelijk alg uit de vijver verwijderen. Zoals hierboven verteld, komt veel van de alggroei door de laag slib op de bodem. Haal alle alg weg, ook zoveel mogelijk de draden die langs de planten gewikkeld zitten.

SLIB VERWIJDEREN
Heel voorzichtig kun je de sliblaag van de bodem weg scheppen. Als je een grote vijver hebt, is dit een flinke klus. Je kunt hiervoor ook een bodemzuiger gebruiken. In de bodemlaag zit veel leven, leg het daarom een tijdje op de rand van de vijver zodat de beestjes er nog uit weg kunnen.

WATERPLANTEN
Knip of haal dood blad weg van de waterplanten. Ook is het goed om te weten dat een teveel aan waterplanten voor wieren zorgt, alles verstikt dan. Halveer dus evt. je planten of als je te weinig planten hebt, zet je er nieuwe bij.

WATER VERVERSEN
Vijverwater heeft een bepaalde ph-waarde waar het leven goed in gedijt. Je kan dus niet zomaar het vijverwater wegpompen en dit vervangen door schoon leidingwater. Ververs maximaal 1/3 van het water, dan weet je zeker dat de balans van het water niet verstoord raakt.

WATERPOMP EN FILTER
De waterpomp en het filter kunnen ook schoongemaakt worden. Doe dit met een emmer water uit de vijver, hierdoor blijven nuttige bacteriën behouden. Verwijder alg grondig uit de pomp en filter.
De waterpomp en filter mogen gedurende de wintermaanden uit, van november tot februari. Hierdoor blijven de onderste lagen van de vijver rond de 4 graden waardoor vissen en planten goed kunnen overleven. De waterpomp zorgt voor voortdurende mengeling van het water, tijdens koude maanden komt er in die onderste laag dan telkens koud water wat niet bevorderlijk is voor vissen en planten.

De vissen kunnen weer het water in, de vijver is winterklaar!