Wat snoei je in het najaar? En hoe?

De vijver schoonmaken, hoe doe je dat?

Het najaar en de tuin

Heel Holland Woont

Het najaar en de tuin

De warme zomer heeft plaatsgemaakt voor nattere dagen die soms weken aanhouden. Om dan ineens weer blauwe luchten te zien en met je kopje koffie te genieten van een oktoberzonnetje.

De tuin verandert mee; zo beginnen de bomen te verkleuren, het gras groeit minder hard en de meeste zomerbloeiers zijn echt uitgebloeid.

Het is tijd voor wat najaarsactie. De tuin kan in het najaar en de winter nog steeds een lust voor het oog zijn, het behoeft alleen wel wat liefde en aandacht om in alle rust de winter door te komen.

Wat kun je het beste doen in het najaar?

  • Verplanten en aanplanten
  • Vijver schoonmaken
  • Snoeien en knippen
  • Gazon verzorging
  • Bladeren

VERPLANTEN EN AANPLANTEN
Het najaar leent zich heel goed voor het verplanten van vaste planten, heesters en bomen. Doordat de meeste planten zich in een rustperiode begeven, is dit de beste tijd om ze op een andere plek te zetten. Ze hebben dan alle tijd om rustig te wortelen zodat ze in het voorjaar fris van start
kunnen.
Hetzelfde geldt voor de aanplant van nieuwe planten, heesters en bomen.

Denk ook aan bollen planten, als je deze in november in de grond zet, kan je in het vroege voorjaar al genieten van de eerste bloeiers.

VIJVER SCHOONMAKEN
De beste tijd om je vijver eens grondig schoon te maken is het najaar, dus niet in het voorjaar zoals veel mensen denken. Doe het niet te rigoureus, het is belangrijk om het biologisch evenwicht te handhaven. Heb je het nooit gedaan, kijk bij onze andere blogs hoe je dit het beste aanpakt.

SNOEIEN EN KNIPPEN
Snoei en knip weg wat je weg wilt knippen om de tuin ook de winterperiode decoratief te houden. Als je een beukenhaag of buxus- cq taxushaag hebt, is het nu de juiste tijd om deze grondig te snoeien, zodat deze in het voorjaar de ruimte heeft om verder te groeien.

Knip uitgebloeide bloemen en planten niet zomaar weg. Veel planten hebben ook in de winter een decoratieve functie door hun structuur. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hortensia’s, distels en grassen. Je kunt natuurlijk wel eea weghalen om juist de decoratieve winterstructuur meer aandacht te geven, maar doe dit met oog voor het geheel.

GAZON
Tot midden oktober kun je het gazon nog verticuteren, in de winterperiode laat je het gras met rust. De laatste maaibeurt, eind oktober, laat je het gras iets langer dan normaal. Langer gras is sterker dan korter gras en kan de afname van zonlicht beter aan. Ook kan je in het najaar het gras nog een keer bemesten voor een mooie dichte begroeiing.

BLADEREN
Wat doe je met al die bladeren in je tuin? De meeste mensen hebben de neiging deze op te ruimen omdat het zo slordig staat. Toch kun je bladeren, mits niet te veel (max 10 cm) overal laten liggen. De bladeren composteren en worden dus een natuurlijke bemesting voor je gazon en planten, op de bestrating haal je ze natuurlijk wel weg. Daarnaast zorgen de bladeren voor isolatie waardoor planten en andere organismen beter de winter doorkomen.

Heb je een teveel aan bladeren?
Maak er een composthoop van zodat je deze later weer kunt gebruiken als bemesting voor je planten.

Veel succes en
geniet elk seizoen
van de tuin!