Wat snoei je in het najaar? En hoe?
In die soms nog heel zachte najaarsdagen is het fijn om in de tuin bezig te zijn. Eén van de klusjes die je nu goed kan doen is snoeien.
Waarom moet je eigenlijk snoeien?
- De struik of plant in een mooi model snoeien
- Voorkomen dat de plant gaat overwoekeren
- Betere bloei
MAAR WAT MOET ER NU GESNOEID WORDEN EN HOE DOE JE DAT?
In de herfst kom je gauw in de verleiding om veel te gaan snoeien. Doe dit niet te rigoureus, door wat lichter te snoeien zorg je ervoor dat de tuin op een goede manier de winter in gaat. Zorg er altijd voor dat je schoon en scherp gereedschap gebruikt. Het lichtere snoei- en knipwerk doe je vooral uit esthetisch oogpunt. Bijv doordat je wat vorm wilt geven aan een struik of omdat er te veel scheuten zijn ontstaan. Kijk echter goed naar wat je wegknipt, sommige uitgebloeide bloemen geven de tuin ook voor de winter een mooie aanblik, bijv de trossen van een vlinderstruik of de schermen van een hortensia.
SNOEIBEURT
Er zijn wat bomen en struiken die in het najaar een snoeibeurt kunnen gebruiken. Hieronder volgen een aantal voorbeelden rozenstruiken, druivenstruiken, sommige hagen en de kastanjeboom. Natuurlijk zijn dit niet alle bomen/heesters, je kunt heel makkelijk even googelen of je jouw struik/ boom moet snoeien dit najaar.
ROZENSTRUIK
Rozenstruiken worden gesnoeid om ze te beschermen tegen de winter. Je kunt deze struik redelijk kort snoeien, tot zo’n 40 cm boven de grond.
DRUIVENSTRUIK
Wacht met het snoeien van de druif tot al het blad gevallen is, meestal is dit begin december. Het beste is om de druif voor de kortste dag in het jaar te snoeien, dus voor 21 december.
Snoei op een dag dat het niet vriest en droog is, let erop dat er enkele vorstvrije dagen in het vooruitzicht zijn zodat de snoeiwonden goed kunnen drogen.
Als de druif al een paar jaar oud is, kun je elk jaar op dezelfde manier snoeien.Op de zijtakken die ontstaan, zullen druiventrossen groeien. Omdat druiventrossen alleen op nieuwe takken worden gevormd, mag je de zijtakken die druiven dragen bij elke wintersnoei afknippen. Knip deze takken net boven de eerste ontwikkelde knop. Vaak is dit de tweede knop van de tak, omdat de eerste knop van de tak zich dikwijls niet ontwikkelt. Zorg ervoor dat je altijd 20 centimeter afstand tussen de scheuten houdt, zodat druiven de meeste kans krijgen zich te vormen. Een teveel aan twijgen kun je helemaal wegsnoeien.
BLADVERLIEZENDE HAAG/ CONIFEREN
Nadat alle blad gevallen is, kun je de lange uitlopers van de heg terugsnoeien. Ook coniferen kunnen in deze tijd gesnoeid worden. Een buxus mag in dezetijd niet meer gesnoeid worden!
FRUITSTRUIKEN
Bramen en frambozen
Na de oogst (of tot begin winter) kun je bramen en frambozen snoeien:
Knip alle stengels die vruchten gaven laag bij de grond weg. Als je die tweejarige stengels niet wegsnoeit, zullen de zijtakken zich elk jaar opnieuw vertakken en ontstaat er een enorme wirwar. Bessenstruiken hoeven nu niet gesnoeid te worden, doe dit in het vroege voorjaar.
BOMEN
Sommige bomen kun je het beste in het najaar snoeien, omdat de sapstroom al vroeg op gang komt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de kastanjeboom en de berk. Maar het snoeien van bomen is een verhaal apart, er zijn zoveel verschillende soorten bomen dat het raadzaam is om goed uit te zoeken wanneer uw boom precies gesnoeid mag worden.
Wat snoei je in het najaar? En hoe?
/0 Reacties/in Nieuws /door Ira SchwartzDe vijver schoonmaken, hoe doe je dat?
/0 Reacties/in Nieuws /door Ira SchwartzHet najaar en de tuin
/0 Reacties/in Nieuws /door Ira SchwartzHeel Holland Woont
/0 Reacties/in Nieuws /door Carla van de Kolk-Piek